Piston ve Piston Pimi

Piston pimi, piston ile piston kolunu birbirine mafsallı olarak bağlar. Pistonun üzerine etkiyen yanma sonu basıncını biyele aktarır. Piston pimlerinin içi hafif olmaları için genellikle boş yapılır.

 

Silindir içindeki hareketleriyle zamanların meydana gelmesini sağlayan parçadır.

Piston, motorun devinim gücüne etki eden bir silindirdir. Disk şeklindeki piston, motorlu araçlardaki mekanik enerjiyi kimyasal enerjiye çevirmeye yardımcı olur. Bir motorlu sistemde yanma enerjisinin mekanik enerjiye dönüşmesi için krank milinin dönmesi gerekir. İşte krank milini döndürmek için harekete geçen aparat pistondur. Çünkü genişleyen gazla pistonu iter ve bundan sonra da piston koluna bağlı olan krank mili dönmeye başlar.

Piston, motorlu araçlarda krank sistemine bağlı bir aparattır. İki çeşit piston vardır: tek metal piston ve bimetal piston. Pistonun aşınmasını en aza indirgeyerek motorun ömrünü uzatmak mümkündür. Pistonun malzemesi, oval formu bu kullanım süresini destekleyen ip uçlarıdır. Her ne kadar basit bir aparat gibi görünse de ölçümlendirilmesi mühendislik bilgisi isteyen piston, bir motorlu araçtaki en pahalı oto parçalarından biridir.